Efekty pomocy żywnościowej

M-GOPS w Pyzdrach przy współpracy  z Wielkopolskim Bankiem Żywności w Poznaniu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Celem programu było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie marzec 2021 – wrzesień 2021.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, mus jabłkowy, );
  • skrobiowe (makaron jajeczny świderki, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna,  herbatniki maślane)
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (fasolka po bretońsku).

Pomoc żywnościowa trafiła do 427 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy i Miasta Pyzdry z województwa wielkopolskiego.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 19,2 ton żywności,
- 471 paczek żywnościowych
-  0  posiłków;

W ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2020 dla 427 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 1 warsztat edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej - 0 spotkań dla 0 uczestników,
- kulinarnych - 3 spotkania dla 15 uczestników.

 

wstecz