HPAI - zasady ochrony drobiu przed chorobą!!!
W związku z istniejącym zagrożeniem ponownego wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków, Powiatowy Lekarz Weterynarii we Wrześni przestawia zasady, których należy przestrzegać w celu ochrony gospodarstwa przed wirusem.
ZALECENIA DLA DROBNOTOWAROWYCH HODOWCÓW DROBIU - CHÓW
PRZYZAGRODOWY:
- karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają
dostępu ptaki dzikie; - przetrzymywanie drobiu na ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem uniemożliwienia
kontaktów z dzikim ptactwem; - odizolowanie od innego drobiu, kaczek i gęsi;
- przechowywanie paszy, w tym zielonki, w pomieszczeniach zamkniętych lub pod
szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem; - unikanie pojenia ptaków i czyszczenia kurników wodą pochodzącą spoza
gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek); - zgłaszanie lekarzowi weterynarii, wójtowi, burmistrzowi, i innym organom władzy
lokalnej zaobserwowanego spadku nieśności lub nagłych, zwiększonych padnięć
drobiu; - po każdym kontakcie z drobiem lub ptakami dzikimi umycie rąk wodą z mydłem;
- używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych
z obsługą drobiu; - osobom utrzymującym drób w chowie przyzagrodowym, aby nie były zatrudniane w
przemysłowych fermach drobiu.
ZALECENIA DLA HODOWCÓW GOŁĘBI:
- karmienie i pojenie gołębi w sposób wykluczający dostęp ptaków dzikich;
- przechowywanie paszy w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym
przykryciem uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem.
ZALECENIA DLA PRZEMYSŁOWYCH PRODUCENTÓW DROBIU:
- przetrzymywanie ptaków w odosobnieniu (obowiązkowo w okresie wiosennych oraz
jesiennych wędrówek dzikich ptaków) lub na wolnej, ogrodzonej przestrzeni, pod
warunkiem ograniczenia kontaktu z dzikim ptactwem; - karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają
dostępu ptaki dzikie; - zielonki stosowane w karmieniu drobiu wodnego (kaczki i gęsi), szczególnie
w okresie wiosennych oraz jesiennych wędrówek dzikich ptaków, nie mogą pochodzić
z terenów wysokiego ryzyka zanieczyszczenia ich wirusem wysoce zjadliwej grypy
ptaków, z okolic zbiorników wodnych, bagien, i innych miejsc stanowiących ostoję
ptaków dzikich; - szczelne przykrycie pojemników z karmą i wodą do picia lub przetrzymywanie ich
wewnątrz budynków, a także unikanie pojenia ptaków i czyszczenia pomieszczeń
wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek); - ograniczenie przemieszczania się osób postronnych oraz zwierząt pomiędzy
obiektami, w których przechowywana jest karma dla zwierząt a obiektami, w których
bytuje drób; - rozłożenie przed wejściami do budynków, gdzie utrzymywany jest drób mat
nasączonych środkiem dezynfekcyjnym; - wprowadzenie zakazu wjazdu pojazdów na teren fermy, poza
działaniami koniecznymi np. dowóz paszy, odbiór drobiu do rzeźni lub przez zakład
utylizacyjny; - obowiązkową dezynfekcję pojazdów wjeżdżających;
- rozłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdem i wejściem na teren gospodarstwa;
- używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych
z obsługą drobiu; - wprowadzenie obowiązku przeprowadzania dokładnego mycia i dezynfekcji rąk przed
wejściem do obiektów, w których utrzymuje się drób; - brak kontaktu pracowników ferm drobiu z innym ptactwem np. kurami, gołębiami.
DODATKOWE ZALECENIA GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII:
- słomę, która będzie wykorzystywana w chowie ściółkowym należy zabezpieczyć
przed dostępem dzikiego ptactwa (przetrzymywać w zamkniętych pomieszczeniach,
zadaszyć itp.); - należy regularnie przeglądać wszelkie połączenia i rury (silosy paszowe) pod kątem
obecności zanieczyszczeń np. odchodami dzikich ptaków; - należy eliminować wszelkie możliwe do usunięcia nieszczelności budynków
inwentarskich (umieścić siatki w oknach i otworach, zabezpieczyć kominy
wentylacyjne); - nie należy tworzyć sztucznych zbiorników wodnych na terenie gospodarstwa (np.
oczka wodne), a istniejące należy zabezpieczyć przed dostępem dzikiego ptactwa; - nie należy dokarmiać dzikiego ptactwa na terenie gospodarstwa (usunąć karmniki);
- jeżeli na terenie gospodarstwa znajdują się drzewa owocowe należy jak najczęściej
usuwać opadłe owoce.