FEPŻ PODPROGRAM 2023, podsumowanie roku 2024
Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej podsumowuje program żywnościowy w 2024 roku
Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Pyzdrach z terenu województwa wielkopolskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Poznaniu realizuje w ramach programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 Podprogram 2023, którego celem jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, dżem truskawkowy);
- skrobiowe (makaron jajeczny świderki, mąka pszenna, kasza jęczmienna, płatki owsiane, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, szprot w oleju),
- cukier (cukier biały),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (fasolka po bretońsku)
Pomoc żywnościowa trafiła do 381 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa wielkopolskiego
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 21,168 ton żywności;
- 751 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków;
W ramach FEPŻ Podprogram 2023 dla 381 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej - 0 spotkań dla 0 uczestników
- kulinarnych - 4 spotkania dla 37 uczestników